Ocenili laureátov 37. ročníka Akademického Prešova

27.11.2003 Celý región

Ocenením laureátov v troch súťažných kategóriách, a to vo vlastnej tvorbe, umeleckom prednese a v študentských divadlách uzavreli večer 20. novembra štvordňo...
Ocenením laureátov v troch súťažných kategóriách, a to vo vlastnej tvorbe, umeleckom prednese a v študentských divadlách uzavreli večer 20. novembra štvordňovy program Akademického Prešova (AP) 2003. Prehliadka umeleckej tvorivosti poslucháčov vysokých škôl (VŠ) na Slovensku sa konala v centre Šariša po 37-krát.

AP vznikol ako prehliadka tvorby študentských divadiel a malých javiskových foriem a doteraz si tento umelecký druh udržal nosné postavenie v programe. Tohto roku sa predstavilo sedem súborov z VŠ v Bratislave, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici a v Prešove, ani jeden však nepresvedčil porotu tak, aby udelila hlavnú cenu. Koordinátor prehliadky Miron Pukan z Katedry estetiky Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity (PU) v Prešove na margo toho uviedol, že i tak v porovnaní s predchádzajúcimi troma ročníkmi je to výrazný kvantitatívny posun k lepšiemu. Tradičnou súčasťou tejto časti prehliadky boli tvorivé dielne, tohto roku päť a zameraných o. i. na umenie míma, choreografiu, poetické divadlo. Predstavili sa aj divadelné kolektívy zo zahraničia - Dekadentní divadlo Beruška a poľský avantgardný súbor Teatr Cogitatur z Katovíc.
V kategórii vlastnej tvorby sa o prvé miesto podelili Lýdia Sobeková (PU) a Radoslav Tomáš (Univerzita Komenského Bratislava) (obaja za poéziu) a Martin Jurčo (Univerzita Konštantína Filozofa Nitra) a Michal Bočák (PU) (obaja za publicistiku). Do súťaže poslalo svoje práce 51 autorov v kategórii poézie, 12 v kategórii prózy a ôsmi v kategórii publicistika. Reprezentovali VŠ z Bratislavy, Nitry, Prešova, Banskej Bystrice a Trnavy.
Z účastníkov súťaže v umeleckom prednese, ktorých najviac bolo z hostiteľskej univerzity a okrem nich ešte prišli z Banskej Bystrice a Nitry, získali prvé miesta Petra Fridrichová (Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica) a Soňa Šebová (PU) (obe recitovali prózu).
AP 2003 pripravila PU s podporou Ministerstva kultúry SR.

(jj)
 

Vyberte región